Strösselkaka

Den här kakan har alltid funnits hemma hos oss.Jag vet inte varifrån den kommer, men den är JÄTTEGOD!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • Ca. 8 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 2 dl russin
  • 1 dl apelsinmarmelad
  • Garnering
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g margarin
  • Instruktioner

    Smula jästen i degbunken.Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen.Rör om så att den löser sig.Tillsätt salt och socker.Häll i hälften av mjölet och arbeta ihop till en lös deg.Låt jäsa ca.15 min.Rör margarin,socker och ägg poröst och blanda ner i degen.Tillsätt russin och resten av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa ca. 15 min. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till två kakor,ca 25 x 35 cm. Lägg dom på smord plåt. Bred på ett tunt lager apelsinmarmelad. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker till strösslet. Smält margarinet och tillsätt det lite i sänder, så att det blir en grynig massa. Strö det över degen. Låt jäsa ca.25 min. Grädda i 200 grader ca. 20 min. Skär i bitar när kakan svalnat

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben