Med lite pyssel och småfix belönas ni med en räkmassa av koncentrerad räksmak och färg. Blandad med majonnäs har den massor av användningsområden. Räkmacka, smörgåstårta, räkrulle eller varför inte som dip för kräftstjärtar, grönsaker mm. Lägger även in en bild på massan före blandningen med majonnäs och räkor.
Skala räkorna och spar alla räkskal och ev rom. Hetta upp en tom kastrull och lägg i renset. Låt fräsa någon minut så det mesta av fukten försvinner. Häll över olivoljan och pressa i lite citron, låt fräsa på hög värme ca 5-10 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Häll på vattnet och låt koka vidare på hög värme till röran endast är fuktig. Kör det frästa i en mixer så det blir en grynig massa. Häll massan i en sil placerad på en bunke. Pressa runt massan med baksidan av en sked, ju längre ni pressar runt ju mer god massa. Dra med en ren sked av massan som sitter på utsidan av silen. Det brukar bli 2-3 msk massa om man pressat runt ordentligt. Blanda massan, hackad gul lök och dill med majonnäsen, smaka av med örtsalt och citronpeppar. Majonnäsen kan nu blandas med valfri mängd av räkorna som skurits i bitar. Resten av räkorna sparas som dekoration.
Om ni har katt, så kan jag tala om att vår katt åt resterna som blir kvar i silen, med mycket god aptit!
Helginköp i morse. Inpulsköp av räkor eftersom de såg så fräscha ut. Väl hemkommen är det MK som gäller som första besök i datorn. Och vad hitttar jag där? Jo, Anderstam har lagt ett recept som passar in på räkorna. Min "ostron" blev tveksam. INTE jag. Det är ju mästerkocken som lagt in receptet. Kavla upp ärmarna och kör igång. Mycket jobb det där att "trycka" ut sövlet men värt allt besvär. Det blev ju dubbla ransonen och min "ostron" blev lyrisk av all den goda smaken (Hm, även jag). Örtsaltet som du "lurade" mig att köpa för månader sedan har en otroligt god karaktär i smaken. Den här rätten tänker jag "stila" med för mina vänner men hänvisar till dig, Anderstam. Gissa mitt betyg?
En fråga Anderstam! Inkluderar du ögon å spröt i renset? Det låter supergott och får bli ett sparat recept för framtida smakupplevelser! :-D Ingela
Precis allt inkl. huvudet. När det pressats genom silen är det bara det göttaste kvar.