Surdeg

Serverar: 1 portioner

Tid: 5 dagar

Man kan göra antingen en råg- eller vetesurdeg. Det beror på vilket mjöl man använder.

Ingredienser

  • Dag 1-3
  • 2 dl vatten
  • 200 g råg- eller vetemjöl
  • 100 g rårivet äpple
  • Dag 4
  • 2 dl vatten
  • 200 g råg- eller vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1-3:
    2. 1. Blanda vatten,35*, med mjöl och rårivet äpple i en rostfri bunke. Häll upp i en 2-liters glasburk med lock. 2. Ställ burken på en varm plats, idealiskt är 26-30*, i tre dagar. Kan du inte en sådan temperatur hemma så förvara burken i avstängd ugn. Påskynda jäsningen genom att röra om med en slev en gång per dag.
    3. Dag 4: Skrapa ner den s k grundsuren i en stor bunke. fyll på med 200 g mjöl och 2 dl vatten (35*). Rör om ordentligt med slev och låt stå ytterligare ett dygn i samma teperatur som tidigare.
    4. Dag 5: Nu har vi en färdig sudeg.Förvara den i kylen tills du skall använda den.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Nyttiga tips och råd!
    Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben