Man kan göra antingen en råg- eller vetesurdeg. Det beror på vilket mjöl man använder.
Ingredienser
Dag 1-3
2 dl vatten
200 g råg- eller vetemjöl
100 g rårivet äpple
Dag 4
2 dl vatten
200 g råg- eller vetemjöl
Instruktioner
- Dag 1-3:
- 1. Blanda vatten,35*, med mjöl och rårivet äpple i en rostfri bunke. Häll upp i en 2-liters glasburk med lock.
2. Ställ burken på en varm plats, idealiskt är 26-30*, i tre dagar. Kan du inte en sådan temperatur hemma så förvara burken i avstängd ugn. Påskynda jäsningen genom att röra om med en slev en gång per dag.
- Dag 4:
Skrapa ner den s k grundsuren i en stor bunke. fyll på med 200 g mjöl och 2 dl vatten (35*). Rör om ordentligt med slev och låt stå ytterligare ett dygn i samma teperatur som tidigare.
- Dag 5:
Nu har vi en färdig sudeg.Förvara den i kylen tills du skall använda den.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Nyttiga tips och råd!
Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...