Det är lätt att alltid ha surdeg hemma i kylen. Det är bara att fylla på med mjöl och vatten, lite då och då.
En surdeg kan nästan bli hur gammal som helst, men om den skulle bli dålig får du sätta en ny. Den färdiga surdegen måste förvaras i kylskåp. I rumstemperatur blir den dålig på en dag.
Ingredienser
Dag 1
2 dl vatten
150 g vetemjöl
Tillsätt dag 3
1 dl vatten
80 g vetemjöl
Tillsätt dag 4
1 dl vatten
80 g vetemjöl
Instruktioner
- Dag 1:
Mixa vatten och mjöl så att degen blir slät.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur 2 dygn.
(Volymen kan öka 6 gånger så använd ett väl tilltaget kärl.)
- Dag 3:
Tillsätt vatten och mjöl. Mixa, plasta in och låt stå ett dygn.
- Dag 4:
Tillsätt resten av vatten och mjöl. Mixa och plasta in. Låt stå
ett dygn.
- Häll upp i tät glasburk och förvara i kylskåp.
När du använder dig av surdegen kan du omedelbart fylla på med mer vatten och mjöl i glasburken. Konsistensen skall vara som våffelsmet.
- Nu har du surdeg i beredskap för ditt brödbak!
Liknande recept
Kommentarer (3)
Hejsan irrevirre, jag e jatte sugen pa att prova att starta en egen surdeg men hitintills har alla mina forsok misslyckats. Jag skulle vilja prova pa ditt recept men innan skulle jag vilja stalla nagra fragor; - nar du skriver plasta in ska man da lagga in degen i plasfolie? Klarar den att vaxa da? - behover kylskapet behalla en viss temperatur? Sist jag provade (ett annat recept) sa vaxte inte surdegen, jag tror att felet var att kylskapet har for lag temperatur hemma. Hoppas att du kan hjalpa mig;) Kram, Annalena
Jag är också nybörjare med att sätta surdeg. Men vad jag tror så menar hon att man plastar skålen/bunken som degen ligger i och då har degen plats att växa. Sen ang. att degen växer det har jag förstår att det gör den när den är i rummstemp, när du väl har den i kylen så är väl degen "färdig" för att använda och då växer den inte mer i kylen. Men det är bara vad jag har lyckats läsa mig fram, men jag kan ha fel. Irrevirre får rätta mig om jag har fel. Jag ska också pröva detta recept.
Jag är också nybörjare med att sätta surdeg. Men vad jag tror så menar hon att man plastar skålen/bunken som degen ligger i och då har degen plats att växa. Sen ang. att degen växer det har jag förstår att det gör den när den är i rummstemp, när du väl har den i kylen så är väl degen "färdig" för att använda och då växer den inte mer i kylen. Men det är bara vad jag har lyckats läsa mig fram, men jag kan ha fel. Irrevirre får rätta mig om jag har fel. Jag ska också pröva detta recept.