Surdeg av vete

Det är lätt att alltid ha surdeg hemma i kylen. Det är bara att fylla på med mjöl och vatten, lite då och då. En surdeg kan nästan bli hur gammal som helst, men om den skulle bli dålig får du sätta en ny. Den färdiga surdegen måste förvaras i kylskåp. I rumstemperatur blir den dålig på en dag.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 2 dl vatten
  • 150 g vetemjöl
  • Tillsätt dag 3
  • 1 dl vatten
  • 80 g vetemjöl
  • Tillsätt dag 4
  • 1 dl vatten
  • 80 g vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Mixa vatten och mjöl så att degen blir slät. Plasta in och låt stå i rumstemperatur 2 dygn. (Volymen kan öka 6 gånger så använd ett väl tilltaget kärl.)
    2. Dag 3: Tillsätt vatten och mjöl. Mixa, plasta in och låt stå ett dygn.
    3. Dag 4: Tillsätt resten av vatten och mjöl. Mixa och plasta in. Låt stå ett dygn.
    4. Häll upp i tät glasburk och förvara i kylskåp. När du använder dig av surdegen kan du omedelbart fylla på med mer vatten och mjöl i glasburken. Konsistensen skall vara som våffelsmet.
    5. Nu har du surdeg i beredskap för ditt brödbak!

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Nena81 25 februari 2010

    Hejsan irrevirre, jag e jatte sugen pa att prova att starta en egen surdeg men hitintills har alla mina forsok misslyckats. Jag skulle vilja prova pa ditt recept men innan skulle jag vilja stalla nagra fragor; - nar du skriver plasta in ska man da lagga in degen i plasfolie? Klarar den att vaxa da? - behover kylskapet behalla en viss temperatur? Sist jag provade (ett annat recept) sa vaxte inte surdegen, jag tror att felet var att kylskapet har for lag temperatur hemma. Hoppas att du kan hjalpa mig;) Kram, Annalena

    Lergubben 15 mars 2012

    Jag är också nybörjare med att sätta surdeg. Men vad jag tror så menar hon att man plastar skålen/bunken som degen ligger i och då har degen plats att växa. Sen ang. att degen växer det har jag förstår att det gör den när den är i rummstemp, när du väl har den i kylen så är väl degen "färdig" för att använda och då växer den inte mer i kylen. Men det är bara vad jag har lyckats läsa mig fram, men jag kan ha fel. Irrevirre får rätta mig om jag har fel. Jag ska också pröva detta recept.

    Lergubben 15 mars 2012

    Jag är också nybörjare med att sätta surdeg. Men vad jag tror så menar hon att man plastar skålen/bunken som degen ligger i och då har degen plats att växa. Sen ang. att degen växer det har jag förstår att det gör den när den är i rummstemp, när du väl har den i kylen så är väl degen "färdig" för att använda och då växer den inte mer i kylen. Men det är bara vad jag har lyckats läsa mig fram, men jag kan ha fel. Irrevirre får rätta mig om jag har fel. Jag ska också pröva detta recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben