Surdegs baguetter

Serverar: 4 portioner

Tid: 4 timmar 30 minuter

Saftiga, nyttiga baguetter till maten eller utflykten

Ingredienser

  • 1 dl havremjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl vetegroddar
  • ½ dl krossade linfrön
  • 5 dl vatten
  • 3 dl surdeg (surdeg se nedan)
  • 2 msk socker
  • 25 g jäst (Dr Oetker jäst m bakpulver)
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk salt
  • Vetesurdeg
  • 3 dl vetemjöl special
  • 3 dl vatten
  • +
  • 2 dl vetemjöl special
  • 2 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Vetesurdeg: Vispa 3 dl mjöl och 3 dl vatten- täck och låt stå 2 dygn i rumstemperatur. Rör ner 2 dl mjöl och 2 dl vatten- täck över och låt ståi 1 dygn. Hållbarhet 3-4 veckor i kyl. Täck bara över surdegen i kylen och rör om var tredje dag. Degen förnyas lätt genom att tillsätta nån dl mjöl och nån dl vatten.
    2. Blanda havremjöl, rågkross, vetekross, vetegroddar och linfrön. Koka upp vattnet och häll över blandningen. Blanda så allt skållas.
    3. Häll i surdegen och rör om ordentligt. Blanda ner socker,jäst, vetemjöl och salt. Ev mer mjöl till knådningen. Knåda ihop och låt jäsa 15 min.
    4. Dela i 4 bitar och rulla till 4 längder. Lätt på plåt och jäs 3-4 timmar beroende på inomhus temperatur.
    5. Grädda i ugnen 220 grader i ca 20 min. Låt svala på gallar UTAN duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben