Svamppaté med örtsås

Serverar: 4 portioner

En vegetarisk paté med svamp, morötter, ägg och cashewnötter som serveras med en örtsås gjord av gräddfil och örter. Här är tillbehöret sallad men den som vill ha rätten lite matigare kan servera med potatis eller gryn av något slag.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 300 g färsk svamp
  • 2-3 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ½ dl portvin eller rödvin
  • 2 ägg
  • 1 dl hackade cashewnötter
  • 1 tsk dragon
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör till stekning
  • Örtsås
  • 2 dl gräddfil
  • ½ dl hackad gräslök, dill, persilja eller annat grönt
  • Salt
  • Peppar
  • Tillbehör
  • Sallad med rivna morötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök, vitlök och svamp och fräs i smör. Skala morötterna och riv dem, blanda ner morötterna och fräs någon minut. Rör i grädden och portvinet och låt puttra 5 minuter under omrörning.
    2. Mixa hälften tills en jämn smet och blanda sedan ihop allt igen till en lite ojämn massa. Tillsätt ägg, nötter och kryddor, blanda väl. Häll ner smeten i en stor smord form (brödform) eller i små ugnssäkra portionsformar. Ställ in formen i ugnen och baka ca 50 minuter, använder du portionsformar så halverar du tiden. Prova med en sticka.
    3. Låt patén svalna i formen och rör ihop gräddfil, örtkryddor, salt och peppar. Stjälp upp patén på tallrikar och servera med örtsåsen och sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben