En vegetarisk paté med svamp, morötter, ägg och cashewnötter som serveras med en örtsås gjord av gräddfil och örter.
Här är tillbehöret sallad men den som vill ha rätten lite matigare kan servera med potatis eller gryn av något slag.
Ingredienser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g färsk svamp
2-3 msk smör
2 morötter
1 dl matlagningsgrädde
½ dl portvin eller rödvin
2 ägg
1 dl hackade cashewnötter
1 tsk dragon
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning
Örtsås
2 dl gräddfil
½ dl hackad gräslök, dill, persilja eller annat grönt
Salt
Peppar
Tillbehör
Sallad med rivna morötter
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka lök, vitlök och svamp och fräs i smör. Skala morötterna och riv dem, blanda ner morötterna och fräs någon minut. Rör i grädden och portvinet och låt puttra 5 minuter under omrörning.
- Mixa hälften tills en jämn smet och blanda sedan ihop allt igen till en lite ojämn massa. Tillsätt ägg, nötter och kryddor, blanda väl. Häll ner smeten i en stor smord form (brödform) eller i små ugnssäkra portionsformar.
Ställ in formen i ugnen och baka ca 50 minuter, använder du portionsformar så halverar du tiden. Prova med en sticka.
- Låt patén svalna i formen och rör ihop gräddfil, örtkryddor, salt och peppar. Stjälp upp patén på tallrikar och servera med örtsåsen och sallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)