Sydamerikanska köttbullar

Serverar: 4 portioner

Köttbullar är långt ifrån någon helsvensk uppfinning. Bortom mammas köttbullar med lingon och brun sås finns betydligt mer exotiska varianter kryddade med paprika, chilipeppar och kokos.

Ingredienser

  • 2 msk ströbröd
  • 4 msk mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 grön paprika
  • 400 g blandfärs
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Lite chilipulver
  • 1 dl kokosflingor
  • 3 msk finklippt persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk olja
  • Instruktioner

    1. Servera med vitkåls- och apelsinsallad samt ugnsbakad potatis med en klick smör.
    2. Lägg ströbrödet att svälla i mjölken. Skala löken och hacka den fint. Ta bort kärnor och hinnor ur paprikan och hacka den mycket fint.
    3. Arbeta färsen smidig i en skål tillsammans med kryddorna. Blanda in lök, paprika samt 3/4 av kokosflingorna i färsen. Tillsätt persiljan, tomatpurén och ströbrödsblandningen.
    4. Forma 12 äggstora köttbullar och rulla dem i resten av kokosflingorna. Det går lättare att forma köttbullarna om du fuktar händerna med kallt vatten.
    5. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i köttbullarna och stek dem läckert bruna runt om. Skaka pannan då och då. Sänk värmen och låt köttbullarna eftersteka ca 10-15 minuter.
    6. Köttbullarna kan även stekas i ugnen. Lägg dem i en smord ugnssäker form och stek dem i 200 grader på mittfalsen ca 20 minuter. Skaka formen då och då så att köttbullarna får fin färg runt om.

    Liknande recept

    4.5
    10-16
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben