Tårta Marie Therese

En tårta från det anrika Bräutigams i Göteborg.

Ingredienser

  • 25 nötkärnor
  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 kryddmått bakpulver
  • Fyllning och garnering
  • 2 blad gelantin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker,Kirschwasser eller cognac
  • 5 dl jordgubbar eller andra bär
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker
  • 1 kryddmått citronsyra
  • Instruktioner

    1. Ugnstemperatur 175 grader
    2. Smörj en låg form, gärna med upphöjd kant, ca 20 cm i diameter.
    3. Hacka nötterna och strö dem i formen. Riv mandelmassan. Tillsätt matfettet och rör detta poröst. Arbeta in äggen ett i taget, och rör till sist ner mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i formen.
    4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Stjälp upp den och låt den kallna.
    5. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa grädden till fast skum.
    6. Krama vattnet ur gelantinbladen och smält dem i en liten kastrull på svag värme. Låt lösningen svalna något. Rör ner den i grädden och smaksätt den.
    7. Bred gräddblandningen som ett tjockt lager ovanpå kakan. Låt detta stelna till.
    8. Täck hela fyllningen med bär.
    9. Koka vatten och socker till en simmig lag. Smaksätt den med citronsyra. Låt svalna.
    10. Skeda försiktigt lagen över bären så att de ser glansiga och fina ut.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben