Thailändska färsspett med koriander och mango

Serverar: 4 portioner

Hett och sött. De thailändska färsspetten smakar underbart i sin kombination av hetta och mildhet.

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Smör till stekning
  • 2 msk farinsocker
  • 2 salladslökar
  • ½ kruka koriander
  • 3 äggulor
  • 1 msk mald ingefära
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk soja
  • Thaimajonnäs
  • 3 äggulor
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 4 dl rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • 1 tsk srirachasås eller chilisås
  • Tillbehör
  • 1 silver lök
  • 1 mogen mango
  • 1 morot
  • ½ msk svarta sesamfrön
  • ½ msk vita sesamfrön
  • ½ knippe gräslök
  • 50 g späda salladsblad
  • 1 ask krasse, ca 40g (eller shizokrasse)
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 225 grader.
    2. Lägg färsen i en bunke. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den i smör med farinsocker. Låt svalna. Skär salladslöken och koriander fint. Blanda ner alltsammans i färsen och tillsätt äggulorna, ingefäran, oljan och sojan.
    3. Arbeta ihop till en smidig smet. Forma färsen till avlånga rullar och stek dem i ugnen ca 10 minuter.
    4. Thaimajonnäs: vispa ihop äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Blanda majonnäsen med srirachasåsen eller chilisås och smaka av med salt och peppar.
    5. Skala och skiva silverlöken tunt på mandolin och lägg den i iskallt vatten. Skala och skär mangon i tärningar. Skala och skär moroten i tunna strimlor och lägg dem i kallt vatten.
    6. Rosta sesamfrön i ugn på 225 grader i 5-7 minuter. Skär gräslöken fint och blanda den med de rostade sesamfröna. Skölj salladsbladen.
    7. Trä upp köttet på spett strax före servering. Lägg upp på tallrik och strö över sesamblandningen. Servera med tillbehören och majonnäsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben