Tiramisú cupcake

Cupcakes - eller muffins om man så vill - med tiramisú-touch. Dyra ingredienser och söta som tusan - men också goda och lyxiga som få andra. Toppingen är grymt god - men överdrivet söt. Det skulle förmodligen funka att halvera sockermängden. Prova om du vill. Vinägern ger inte vinägersmak, den vispas i för att binda luft i sojamjölken.

Ingredienser

  • Cupcakes
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 0,8 dl rapsolja
  • 1,75 dl socker
  • 1 tsk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Cream cheese topping
  • 0,5 dl naturell mjukost typ tofutti
  • 0,5 dl fast smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5-1 dl espresso eller starkt kaffe
  • 0,5-1 dl kaffelikör kahlúa
  • Lite choklad att riva över
  • Kakao och eller kanel att pudra över
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ner vinägern i sojamjölken och låt stå några minuter och tjockna. Blanda olja, socker, vatten och mjölkblandningen i en bunke. Blanda övriga ingredienser för sig (t.ex. i en plastpåse - för att sprida bakpulvret) och rör ner i bunken. Rör snabbt ihop och fyll muffin/cupcakeformar till 2/3. Bör bli drygt 12 st, beroende på storlek. In i ugnen i drygt 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt, gärna på galler.
    3. Rör ihop mjukost och smör. Rör i socker lite i taget - gärna med stavmixer - tills det blir krämigt. Ställ övertäckt i kylen tills du ska använda.
    4. Blanda 1 del kaffe med 1 del likör.
    5. Skär ut lock i dina cupcakes i form av koner. Hålet ska gå nästan ända ner i botten. Tag 1 msk kaffeblandning per kaka och häll i hålet. Försök spida den jämt så att inte all smak hamnar i botten. Skeda på toppingen och tryck försiktigt dit locken. Dutta på lite topping till ovanpå locken och riv över lite choklad + eventuell kanel eller kakao.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben