Tomat- och basilikatårta

Serverar: 6-8 portioner

Jättegod på buffébordet...

Ingredienser

  • 1 burk skalade tomater, 400 g
  • 5 tomater, gärna plommontomater
  • 3½ dl siktat dinkelmjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk Colmans senapspulver
  • 1 tsk salt
  • 100 g nyriven parmesanost
  • 50 g riven cheddarost
  • 125 g kallt smör
  • 2 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 krm tabasco
  • 1 kruka basilika
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smörj en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i formen, den ska täcka bottnen.
    3. Låt burktomaterna rinna av genom en sil. Skaka försiktigt så att vätskan försvinner. Skär dem i klyftor. Skiva de färska tomaterna tunt.
    4. Blanda mjöl, bakpulver, senapspulver och salt i en matberedare. Tillsätt osten och mixa snabbt ihop med pulsknappen. Skär smöret i små kuber och tillsätt det i matberedaren. Mixa snabbt till en smulig massa.
    5. Vispa ihop ägg, mjölk och tabasco i en annan skål. Forma ett hål i ostsmeten, häll i äggstanningen och rör ihop till en deg.
    6. Lägg de skivade färska tomaterna överlappande i en cirkelform i bottnen. Strö över konserverade tomater och stick in basilikablad.
    7. Strö över skedstora bitar av degen över tomaterna. Tryck ut den försiktigt med mjölade fingertoppar. Det gör inget om det blir några små tomma ytor, de fylls igen i ugnen.
    8. Baka i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, 40 minuter. Prova genom att sticka med en provsticka, är degen torr är pajen färdiggräddad.
    9. Ta ut pajen och låt den vila 5–10 minuter innan den vickas upp på ett fat. Garnera gärna med basilikablad.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Hallonfreak 3 augusti 2011

    Den är verkligen jättegod. Kall också. Lantliv Mat & Vin, eller hur? Jäåttebra mattidning!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben