Tomat- och purjolökspaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 45 minuter

En jättegod paj och perfekt till kräftorna bla, gör absolut succé.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl vatten
  • Fyllning
  • 4 stora bifftomater, skållade och skalade
  • 1 stor purjolök, finskivad
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 2 krm citronpeppar
  • 2 krm örtagårdskrydda
  • 2 krm timjan
  • 1 krm kajennpeppar
  • 10 blad basilika, grovskurna
  • 5 dl riven god stark ost , typ cheddar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Mixa en smuldeg av smör och mjöl, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i plastfilm och låt vila i kylskåpet en timme.
    2. Hacka tomaterna grovt. Fräs purjon mjuk med olivolja i en kastrull, tillsätt tomater, tomatpuré och kryddor alla utom basilikan som tillsätts när fyllningen är klar. Koka sakta utan lock i cirka 15 minuter.
    3. Klä en pajform med degen, nagga botten och vik en folieremsa över kanten. Förgrädda i cirka 10 minuter.
    4. Ta bort folien och strö hälften av osten över pajen, slå i fyllningen och täck med resten av osten. Grädda pajen klar i cirka 15 minuter eller tills den har fin färg. God ljummen som kall.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben