Tomat- och whiskymarinerade fläskfiléspett med sommarprimörer

Serverar: 4 portioner

Spännande spett med whiskysmak

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé, putsad
  • 8 st grillspett
  • Marinad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk chilisås
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 msk senap
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk whisky, helst rökig
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • Primörer
  • 250 g färsk potatis
  • 1 knippa primör morötter
  • 1 knippa små rödbetor
  • 100 g haricots verts
  • Färsk sparris
  • 1 knippa smålök
  • Tomataioli
  • 1ägg
  • 2 tsk pressad citron eller vinäger
  • 1 tsk senap, gärna fransk
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl olja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2-3 msk stark tomatsås t ex salsa eller chilisås
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i bitar och trä upp på spetten. Blanda alla ingrediensertill marinaden. Häll över spetten och marinera ca 5 timmar, gärna längre.
    2. Aioli: Blanda äggula, citron eller vinäger, senap och salt. Vispa i olja droppvis och sedan i en fin stråle. Smaksätt med vitlök och tomatsås.
    3. Koka upp vatten med 2 tsk salt/liter vatten i 3 kastruller. Koka rödbetorna för sig ca 20 minuter. Spola i kallt vattenoch gnid av skalet. Koka potatisen ca 10 minuter, lägg i morötterna när 5 minuter återstår. I tredje kastrullen kokas löken ca 5 minuter, sparris och haricots verts 3 minuter. Lägg upp på fat och håll varmt under folie.
    4. Grilla spetten 3-4 minuter/sida. Servera fläskfiléspetten med primörerna och tomataiolin.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben