Torskgratäng med sambal oelek

Serverar: 4 portioner

Sambal oelek ger denna gratängen extra smak, men kan uteslutas om man inte tycker om det.

Ingredienser

  • 600-700 g torskfilé eller hoki i bit
  • 200 g skalade räkor
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippe sparris
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3 dl grädde
  • 2 msk fiskfond
  • 1 knippa finhackad dill
  • Salt
  • Peppar
  • Gratängmos
  • 6-8 mjöliga potatisar
  • 1-2 dl mjölk
  • ½ dl matolja
  • 2 ägg
  • Salt
  • Vitpeppar nymalen
  • Instruktioner

    1. Koka potatisen mjuk, häll bort vattnet och låt potatisen svalna något. Mosa den och blanda ner mjölken, oljan och äggen. Smaksätt med salt och peppar. Moset ska vara riktigt fast men man kan ev spä med lite vatten.
    2. Skär purjolöken tunt, skala och strimla moroten, skiva vitlöken och skär sparrisen i bitar. Förväll grönsakerna i lättsaltat vatten ca: 3 minuter.
    3. Häll bort vattnet och lägg grönsakerna i botten på en eldfastform. Lägg fisken ovanpå grönsakerna och klicka moset i kanten på formen.
    4. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp sambal oeleken, grädden, fiskfonden och dillen i en kastrull. Smaka av med salt och peppar och häll såsen och räkorna över fiskfiléerna. Ställ in formen i ugnen tills moset börjar få färg, ca: 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben