Tortellini med parmaskinka och tomatsås

Serverar: 2 portioner

Tid: 30 minuter

Ursprungsreceptet kommer från Coop Medmera-tidningen, men jag har ändrat lite i receptet. Dessutom är tomatsåsen så otroligt god att parmaskinkan kan uteslutas. Och vips har du en vegetarisk rätt. Dubblera receptet om du ska ha 4 portioner.

Ingredienser

  • Tomatsås
  • 2 msk olivolja
  • liten smörklick
  • 2 skivade vitlöklsklyftor
  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ finhackad morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk balsamvinäger
  • 400 g krossade tomater
  • 1-2 tsk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk rivet citronskal
  • 2 krm salt
  • ½ tsk sambal oelek
  • 250 g tortellini, eller annan färsk pasta
  • 2 msk olivolja
  • 6 skivor parmaskinka delade i mindre bitar (kan uteslutas)
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 dl hela blad färsk basilika
  • Lite ruccola och babyspenat
  • Riven parmesanost till servering
  • Instruktioner

    1. Börja med tomatsåsen. Hetta upp olivolja i en panna. Lägg i vitlök, lök och morot. Fräs på svag värme tills löken och vitlöken mjuknar utan att ta färg, cirka 5 minuter.
    2. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger. Låt det fräsa en kort stund så att inte såsen smakar fränt. Häll i krossade tomater. Smaka av med strösocker.
    3. Fyll på med vatten, citronskal, salt och chili/sambal oelek. Låt puttra på svag värme utan lock i cirka 30 minuter, tills såsen inte är vattnig.
    4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    5. (Parmaskinkan kan uteslutas) Värm en panna med olivolja. Lägg i prosciuttoskivorna i oljan. När prosciutton fått lite färg, efter cirka 1 minut, l Lägg i pasta, tomatsås och 1 dl riven parmesanost samt hela basilikablad.
    6. Slunga runt blandningen i pannan tills allt är blandat och osten har smält. Servera med riven parmesanost och ruccola/babyspenat som blandas ner i pastan.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lapp 2 mars 2012

    Du har alldeles rätt,såsen är jättegod. Gjorde endast tomatsåsen eftersom jag behövde ett komplement till mina köttfärsbiffar. Använde mig av färska tomater eftersom jag inte hade krossade tomater hemma och tror att det blev minst lika bra. Köttfärsbiffarna tillsammans med tomatsåsen blev också en toppenrätt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben