Toscarutor med frön och nötter

Helt vanlig toscakaka blir både godare och roligare med annat än bara mandel i toscasmeten. Här har jag tagit 1/4 vardera av solrosfrön, pumpakärnor, hackade valnötter och hackad mandel. Kakan är dessutom bakad på siktat dinkel eftersom jag inte hade vanligt vetemjöl hemma. Vill du göra en bakelse av den så dela den försiktigt rakt av, bred på ett lager vaniljkräm (marsan blir jättebra) och sätt ihop igen.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 4 dl siktat dinkelmjöl (vete går också bra)
  • 4 tsk bakpulver
  • 150 g smält smör
  • 2 dl mjölk
  • Toscaglasyr
  • 150 g smör
  • 1 ½ dl socker
  • 2 ½ dl blandade frön och/eller nötter (pumpa, solros, valnötter och mandel hade jag)
  • 2 ½ msk mjölk
  • 3 msk mjöl
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en långpanna. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt mjölken och det avsvalnade fettet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i långpannan och grädda den i c:a 25 min i 175° längst ner i ugnen.
    2. Toscaglasyren: Hacka mandel och nötter. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Tag ut den knappt färdiggräddade kakan och bred över glasyren.
    3. Sätt tillbaka kakan i ugnen, nu i mitten, och grädda ytterligare c:a 15 min. Glasyren ska då ha en vacker, knäckliknande färg. Skär kakan i lagom stora rutor och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben