Toscatårta med hallon och choklad

Receptet på själva kakan är från boken "Kaffebröd", resten är eget påhitt. Mycket gott blev det.

Ingredienser

  • 50 g margarin eller smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 3/4 dl mjölk eller grädde
  • Glasyr
  • 1 liten påse flagad mandel
  • 75 g margarin eller smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 1 ½ msk mjölk
  • Övrigt
  • Hallonsylt
  • Mörk blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175-200º.
    2. Smält matfettet. Vispa äggen och sockret. Tillsätt matfett, mjöl, bakpulver och vätska. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter. Grädda på galler på första falsen nerifrån i ca 25 minuter.
    3. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm under omrörning tills alltsammans blandats och tjocknat något. KOKA INTE, då kan det skära sig.
    4. Ta ut kakan efter cirka 25 minuter, bred på ett tunt lager hallonsylt och sedan toscaglasyren. Sätt tillbaka i ugnen i ca 10-15 minuter tills den fått färg. Här flyttar jag upp gallret till just under mitten.
    5. När kakan har kallnat brer jag på choklad runt kakans ytterkanter.
    6. Ibland sjuker min kakan ihop i mitten när jag brer på glasyren, men det beror på att den inte riktigt har tagit ihop i mitten. Jag tror att jag är för otålig ibland. Men det gör inget, det samlas bara lite extra god toscaglasyr där. Mums!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    azlan_lena 9 augusti 2008

    Som en önskekaka blev denna gjord i kväll ... måste jag låsa in den ? Ståpäls x 10.

    petrasjostrom 8 april 2013

    Det här var riktigt gott! Jag hade tyvärr ingen choklad, men det får jag köpa till nästa gång jag bakar denna.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben