Turkisk bulgur sallad

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Jag har gjort denna vid ett flertal tillfällen till mina svenska kollegor. ALLA ville ha receptet. Gott som plockmat, eller som tillbehör till grillmaten. Man kan själv reglera styrkan så klart.

Ingredienser

  • 6 dl fin bulgur (köftelik bulgur brukar det stå på förpackningen)
  • Ca 5-6 dl kokande vatten
  • 1 stor finhackad gul lök
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe vårlök
  • Färska gröna sivri paprika dvs långa gröna söta chilipeppar
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl olja
  • Saften ur 1 citron
  • Salt
  • Peppar
  • Pul biber (torkad chili från Turkiet)
  • Instruktioner

    1. Använd gärna en plastbunke med lock annars går det bra med en kastrull. Häll över det kokande vattnet över bulguren täck med en köksduk och lägg på locket. Låt svälla ca 10-15 min. Bulgur varierar mycket från leverantör till leverantör, därför rekommenderar jag att man smakar av några korn och är de hårda låt de svälla en stund till.
    2. Under tiden fräs den finhackade löken i oljan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare några minuter. Rör runt i bulguren kastrullen och lösgör klumparna. Häll över lök/tomatpuré blandningen i bulguren och rör runt så att allting blandas ordentligt. Hacka de färska örterna, vårlöken. När bulguren svalnat något så häll över örterna i kastrullen. Rör runt lätt. Häll i citron, salt och peppar efter smak. Man kan hälla i mer olja och citron efter smak. Bulgur har en tendens att absorbera vätska mycket. Det gör inget om man tar extra olja. Pynta ett stort fat med crispsallat och tomater och saltgurka. Lägg salladen mitt på fatet. Servera gärna tzaziki till. Passar utmärkt till buffé eller sommargrillen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben