Turkisk Pepparkaramell

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 timme

Hårda lakritskarameller med äkta peppar

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 5½ dl strösocker
  • 3 dl glukos
  • 2 tsk svartpeppar, nymald
  • 2 tsk vitpeppar, nymald
  • 3 tsk salmiaksalt
  • 1 tsk anis, malen
  • 1-6 droppar vivsmedelsfärg, svart
  • 4 msk lakritsextrakt
  • 1-2 msk rapsolja
  • Instruktioner

    1. Börja med att läsa hela receptet, du har inte tid att läsa när du väl börjat.
    2. Förbered med att olja en marmorskiva och tag också fram en degskrapa och en kraftig sax som också oljas in. Tag fram helt nya och tjocka diskhandskar (så slipper du bränna dig när du jobbar med karamelldegen sen).
    3. Sätt på spisplattan på full värme. Häll vattnet i kastrullen. Blanda strösocker och glukos, tillsätt i kastrullen. Rör i grytan tills det har fått ett uppkok. Koka utan att röra i ca 1 minut. Sätt ned en sockertermometer och låt koka till 163 grader C.
    4. Häll upp karamelldegen/massan på marmorskivan och låt ligga i ca 30 sekunder (det sprider värme till marmorplattan, vilket är bra för att kunna jobba med degen på ett smidigt sätt.
    5. Tillsätt samtliga torra kryddor utom lakritsextraktet. Vik in kanterna på degen så de lägger sig över kryddorna, använd degskrapan. Tillsätt eventuellt svart livsmedelsfärg. Fortsätt vika in kanterna.
    6. Fortsätt att bearbeta degen så att kryddorna fördelar sig i karamellmassan.
    7. Därefter dela upp degen i 2 ev 3 delar, rulla ut till långa längder och klipp karamellerna med en kraftig sax. Låt de varma karamellerna blandas med lakritsextrakt. Låt svalna.
    8. Färdigt. Dessa karameller står sig ganska länge i en glasburk eller plastförpackning. (månader)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben