Ugnsbakad gös med västerbottenpuré

Serverar: 4 portioner

Kanongott!

Ingredienser

  • 600 g gösfilé
  • 1 dl kalvfond
  • 1 dl rött vin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 schalottenlök
  • En liten bit rökt sidfläsk
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk råsocker
  • 25 g smör
  • Västerbottenpuré
  • 10 medelstora potatisar
  • 2 dl mjölk
  • 50 gr smör
  • 2 dl riven västerbottenost, varav 1 dl till flarn
  • Kantarellfräset
  • 1 dl kantareller
  • 1/2 dl rökt sidfläsk skuret i små tärningar
  • 1/2 dl rotselleri och palsternacka skuret i små tärningar
  • Smör till stekning
  • salt
  • peppar
  • Instruktioner

    1. Koka ner kalvfonden och vinet till ungefär hälften. Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i lite smör. Lägg i lagerblad och timjan. Strö över socker och låt det bli lite blankt. Häll över fonden och vinet, sila, salta och peppra. Vid servering: Värm upp såsen och avsluta med att röra i smöret.
    2. Kantarellfräset: Skär kantarellerna i mindre bitar och fräs i smör. Fräs fläsket för sig och blanda i. Koka rotselleri- och palsternackstärningarna i ett par minuter och låt även dem fräsa med. Salta och peppra.
    3. Flarn: Strö ut den rivna osten på ett smörpapper till sammans med lite torkad timjan och baka det i ugn på 225 grader tills flarnen fått fin färg. Salta och peppra fisken och stek den i ugn på 150 grader i ca 15 minuter eller tills den har en kärntemperatur på 52 grader.
    4. Västerbottenpuré: Skala och koka potatisen. Värm mjölken och smält smöret. Pressa den kokta potatisen och rör i mjölk och smör till lagom konsistens. Rör även i resterande ost, lite i taget tills det smakar bra. Salta och peppra.
    5. Garnera med flarnet och lite vattenkrasse.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (1)

    marval 30 december 2012

    Var kommer sidfläsket in i såsen? Hur stor bit? Och tar det smak, om man bara blandar med fond/vin och sedan direkt silar?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben