Ugnsbakad hel laxsida med grön citrontapenade

Serverar: 6 portioner

Tid: 30 minuter

Enkel bjudrätt, som garanterat uppskattas. Bjud med luftigt potatismos smaksatt med hackad och rostad vitlök. Den något salta citrontapenaden ger en underbar smak åt laxen.

Ingredienser

  • 0.75 kg laxsida
  • Salt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Citrontapenaden
  • 150 g oliver, svarta och gröna, utan kärnor (enklast)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk flingsalt
  • 4 sardellfiléer
  • 1 citron
  • 1 msk fransk senap, osötad
  • 1 msk kapris
  • 2 msk olivolja, extra virgin
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Börja med tapenaden, gärna kvällen före. Hacka oliverna. Hacka vitlöken med flingsaltet och pressa hacket med sidan av ett knivblad tills det blir mosigt. Hacka sardellfileerna.
    2. Tvätta citronen noggrannt. Riv skalet från halva, och pressan sedan ur saften. Skär resten i skivor och spar till dekoration.
    3. Blanda allt med senap, kapris, olivolja och svartpeppar och ställ det i kyl, gärna över natten. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Skölj och bena ur laxsidan med en pincett. Lägg den i en ugnsfast form. Salta och peppra efter smak. Låt laxen bakas i ugnen i cirka 15 minuter.
    5. Servera genast med en sträng av tapenaden på toppen. Garnera med citronskivor. Bjud gärna potatismos med rostad vitlök till, eller kokt potatis och sallad.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (1)

    MAJO26 8 december 2010

    Underbar & frash laxratt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben