Ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin

Serverar: 4 portioner

I stället för att späcka köttet med plommon ugnsbakar man här frukten. Då blir den saftig och god. Byt gärna ut plommonen mot äpplen. Ur Allt om Mat nr 18/08.

Ingredienser

  • 600 g benfri kotlettrad
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Grönsaker
  • 500 g små potatisar, t ex Smått och Gott
  • 4 plommon
  • 2 rödlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka timjan
  • 1 msk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl portvin
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Skåra fettkappan på köttet med en kniv. Gnid in det med salt och peppar. Bryn köttet med smör i stekpanna till fin, gyllenbrun färg.
    3. Skölj och skrubba eventuellt potatisarna. Halvera plommonen och ta bort kärnan. Skala och halvera löken. Krossa vitlöken med t ex skaftet på en kniv. Blanda alla grönsaker och plommon tillsammans med timjan, salt, peppar och olja. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och häll över portvinet.
    4. Lägg på köttet. Ställ in i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 65°, ca 30 minuter.
    5. Ta ut köttet och låt det vila ca 10 minuter. Höj temperaturen i ugnen till 250° och låt grönsakerna få färg medan köttet vilar. Skär upp köttet i skivor och servera med de rostade grönsakerna.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben