Ugnsbakade citronpäron med ingefärssås

Serverar: 4 portioner

Lättlagad efterrätt med fräscha och spännande smaker. Har du bråttom kan du smaksätta färdig vaniljsås eller glass med riven ingefära istället.

Ingredienser

  • 4 päron
  • ½ citron
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl hasselnötter
  • Ingefärssås
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 tsk maizena
  • 4 äggulor
  • 2 knölar ingefära (syltad och söt)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Dela päronen och ta ur kärnhuset med ett kuljärn eller ett matskedsmått. Lägg päronen i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Tvätta, riv skalet och pressa saften ur citronen.
    3. Vispa smör, socker, saft, skal och inkråmet från vaniljstången ca 5 minuter med elvisp så att citronsmaken utvecklas. Klicka smöret över päronen. Hacka hasselnötterna grovt och strö dem över. Baka päronen i ugnen i 30 minuter tills päronen är mjuka.
    4. Koka upp mjölk och grädde. Vispa samman socker, maizena och äggulor lätt i en bunke. Vispa ner det i den varma gräddmjölken. Låt sjuda ca 5 minuter tills första bubblan syns och såsen tjocknar. Den får inte koka för då spricker den. Riv ingefäran fint och blanda ner i såsen. Sila eventuellt.
    5. Servera de varma päronen med ingefärssåsen.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben