Ugnsbakade kycklingben med apelsin och rosmarin

Serverar: 4 portioner

Gott och enkelt med allt i ugnen med fina smaker av apelsin och rosmarin.

Ingredienser

  • 8 st kycklingben, drumsticks
  • 3 st apelsiner, skal och saft
  • 15 blad färsk rosmarin
  • ½ dl hackad färsk persilja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • 25 g smör
  • 3 dl korngryn, skalade och klippta
  • 1 st grönsaksbuljongtärning + vatten
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Riv skalet av apelsinerna, men inte det vita. Skär dem sedan i skivor. Hacka rosmarinen. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skala och skär morötterna, löken och sellerin i halvmånar.
    3. Gnid in kycklingben med apelsin skalet, rosmarinen, persiljan och vitlöken lägg även in apelsinskivorna samt de resterande kryddorna under skinnet, salta och peppra.
    4. Stek kycklingben i smöret så att de får en fin gyllenbrun färg.
    5. Lägg morötterna, löken och sellerin i en ugnssäker form.
    6. Strö korngrynen på grönsakerna, häll över grönsaksbuljongen så att riset täcks med ungefär 1 cm buljong.
    7. Lägg kycklingben på korngrynet, pressa över saften från en av apelsinerna, täck formen med aluminiumfolie.
    8. Låt den tillagas i ugnen i cirka 45 minuter. Innertemperaturen skall vara 80 grader.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (1)

    Lourdes 2 februari 2009

    Det blev jättegott till slut men receptet var ju lite konstigt... Man kan ju inte trycka in apelsinskivorna under skinnet. Jag tillagade det i en lergruta med lock i ugnen så jag lade apelsinen bredvi/runtom. Var kom sellerin in i bilden? Det blev lite väl mkt apelsinriv så nästa gång ska jag bara använda en tredjedel. Korngrynen med grönsakerna var verkligen gott o uppskattat. Rekommenderas!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben