Underbar kolapaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 25 minuter

Den här kolapajen är helt underbar. Den går jättebra att förbereda dagen innan också, den blir nästan ännu godare då:)

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • Kolafyllning
  • 1 dl vispgrädde
  • 3/4 dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 tsk farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • Garnering
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk kakao
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Smält smöret och blanda i mjöl, socker och salt. Arbeta ihop degen och tryck ut den tunt i en pajform. Låt vila kallt någon timme.
    2. Nagga sedan bottnen med en gaffel och grädda i 200 graders ungsvärme ca 15 min, tills pajen fått fin färg. Låt svalna!
    3. Gör under tiden kolafyllningen: Blanda alla ingredienserna utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull.
    4. Sjud sakta ca 15 minuter tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna.
    5. Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar. Vispa slät.
    6. Om man vill kan man i detta läge också bryta ett par "bitar" mörk kvalitetschoklad i och låta smälta, då blir den om möjligt ännu godare.
    7. Fyll pajskalet med kolasmeten och låt det svalna en eller ett par timmar i kylskåp, tills kolan inte är så rinnig längre.
    8. Garnering: Vispa grädden och bred över (det går lika bra att servera grädden i skål bredvid) Pudra över kakao

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    mallan34 6 april 2009

    Gjorde denna paj igår och den blev mkt god, kanske lite för lite kolasmet....Men som sagt var mkt god och lätt att baka !

    ulls 24 maj 2012

    En sagolikt god efterrättspaj och så lättgjord!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben