Underbar laxpaj

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

Mycket god och smakrik laxpaj .Serveras med fördel tillsammans med en god romsås och sallad.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjöl
  • 2-3 msk vatten
  • Fyllning
  • 125 g färsk laxfilé
  • Ca 75 - 100 g varmrökt laxfilé
  • 20-25 cm purjolök
  • 1 röd paprika
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 ½ -3 dl grädde, eller 2 dl mjölk och 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm citronpeppar
  • 1 dl hackad dill
  • Ca 2 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform, ställ kallt medan du gör fyllningen.
    2. Strimla purjon och paprikan och fräs en stund på i stekpannan tills de är mjuka. Skär under tiden den färska laxfilén i små kuber och lägg dessa tillsammans med purjolöken och paprikan och stek några minuter på låg värme.
    3. Skär den varmrökta laxen (mängd är lite beroende på hur starkt man vill ha av den rökta smaken) i kuber eller smula sönder den i mindre bitar. Blanda ihop den med purjo, paprika och den färska laxen och ställ stekpannan åt sidan medan du gör äggstanningen.
    4. Blanda ihop ägg, grädde, dill samt kryddor. Slå ihop detta med en gaffel. Vispa inte. Rör ner den rivna osten.
    5. Lägg fyllningen i botten på formen och slå sedan äggstanningen ovanpå.
    6. Grädda i 200-225 grader ca 20-25 minuter eller tills pajen fått en gyllenbrun färg och äggstanningen tagit ihop.
    7. Servera med grönsallad samt en god romsås.

    Liknande recept

    4.6
    2 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben