Att baka bröd är något speciellt. Finns inget annat livsmedel som är så spritt över hela vår jord och i de flesta kulturer som just bröd. Bröd anväds i alla möjliga sammanhang så som: Bröllopsbröd, Välkomstbröd, Begravningsbröd, Bröd till dop som symboliserar livet etc.
Detta bröd som jag nu presenterar är ett landskapsbröd från Uppland. Det kokades från början inneslutet i burkar i ugn.
Detta recept är en enklare variant men smaken, saftigheten och hållbarheten blir densamma. Det är inga som helst kryddor i brödet utan rågsmaken får tillåtas att "blomma" fullt ut.
Brödet passar alldeles utmärkt att göra snittar av. Absolut till en matjesillstårta - det är en höjdare.
Låt dig inte skrämmas av tillagningstiden. Det mesta är gräddningstid. Långa gräddningstider gör att smaken hinner utvecklas bättre.
Då det gäller ugnstemperatur: Har du en varm ugn så kan du tänkas behöva sänka temperaturen något. Respektive tvärtom - om du har en kall ugn.
Ingredienser
75 g färskjäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 dl brödsirap (gärna mörk)
Ca 12 dl (600g) fint rågmjöl
Ca 6 dl (360g) vetemjöl
Instruktioner
- Häll mjölsorterna i degbunken.
Blanda vatten sirap och salt och värm upp så att det är 37 grader. Vispa om så att alla ingredienser löser sig. Smula i jästen.
Blanda samman allt till en fast deg. Degen måste hålla samman. Annars får du hälla i mer LJUMMET vatten. Den skall vara fast och lätt formbar - som modellera.
- Smörj nu två stycken 2 liters brödformar.
- Dela degen i två delar och rulla ut den till 2 rullar.
- Lägg i rullarna i de smorda formarna och täck över formarna med dubbel aluminiumfolie. Slut folien tätt emot formarnas kanter runt om.
- Sätt en braspanna på den nedersta falsen i ugnen.
- Placera de övertäckta formarna i braspannan.
- Häll nu på vatten i braspannan så vattnet når upp till kanten.
Tag ut formarna och låt bröden jäsa i de övertäckta formarn på en varm plats i ca. 45 minuter.
- Sätt på ugnen på 200 grader. Efter det att bröden jäst klart så placera de övertäckta formarna i den vattenfyllda braspannan - försiktigt!
- Bröden gräddas nu i 2 timmar och en kvart. Kontrollera vattennivån i braspannan då och då. Fyll på om det behövs - med varmt vatten ur kran.
- Låt bröden svalna inlindade i bakdukar.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Vad är braspanna för något? Långpanna eller??..