Upplandskubb (kokt bröd)

Serverar: 2 portioner

Tid: 3 timmar

Att baka bröd är något speciellt. Finns inget annat livsmedel som är så spritt över hela vår jord och i de flesta kulturer som just bröd. Bröd anväds i alla möjliga sammanhang så som: Bröllopsbröd, Välkomstbröd, Begravningsbröd, Bröd till dop som symboliserar livet etc. Detta bröd som jag nu presenterar är ett landskapsbröd från Uppland. Det kokades från början inneslutet i burkar i ugn. Detta recept är en enklare variant men smaken, saftigheten och hållbarheten blir densamma. Det är inga som helst kryddor i brödet utan rågsmaken får tillåtas att "blomma" fullt ut. Brödet passar alldeles utmärkt att göra snittar av. Absolut till en matjesillstårta - det är en höjdare. Låt dig inte skrämmas av tillagningstiden. Det mesta är gräddningstid. Långa gräddningstider gör att smaken hinner utvecklas bättre. Då det gäller ugnstemperatur: Har du en varm ugn så kan du tänkas behöva sänka temperaturen något. Respektive tvärtom - om du har en kall ugn.

Ingredienser

  • 75 g färskjäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 dl brödsirap (gärna mörk)
  • Ca 12 dl (600g) fint rågmjöl
  • Ca 6 dl (360g) vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Häll mjölsorterna i degbunken. Blanda vatten sirap och salt och värm upp så att det är 37 grader. Vispa om så att alla ingredienser löser sig. Smula i jästen. Blanda samman allt till en fast deg. Degen måste hålla samman. Annars får du hälla i mer LJUMMET vatten. Den skall vara fast och lätt formbar - som modellera.
    2. Smörj nu två stycken 2 liters brödformar.
    3. Dela degen i två delar och rulla ut den till 2 rullar.
    4. Lägg i rullarna i de smorda formarna och täck över formarna med dubbel aluminiumfolie. Slut folien tätt emot formarnas kanter runt om.
    5. Sätt en braspanna på den nedersta falsen i ugnen.
    6. Placera de övertäckta formarna i braspannan.
    7. Häll nu på vatten i braspannan så vattnet når upp till kanten. Tag ut formarna och låt bröden jäsa i de övertäckta formarn på en varm plats i ca. 45 minuter.
    8. Sätt på ugnen på 200 grader. Efter det att bröden jäst klart så placera de övertäckta formarna i den vattenfyllda braspannan - försiktigt!
    9. Bröden gräddas nu i 2 timmar och en kvart. Kontrollera vattennivån i braspannan då och då. Fyll på om det behövs - med varmt vatten ur kran.
    10. Låt bröden svalna inlindade i bakdukar.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10

    Kommentarer (1)

    MamaEva 27 april 2009

    Vad är braspanna för något? Långpanna eller??..

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben