Västerbottensostgratäng med viltskav och kantareller
Serverar: 4 portioner
En riktigt mumsig gratäng.
Ingredienser
4 portioner pasta
1 gul lök
5 dl rensade gula kantareller eller 8 dl trattkantareller
3 msk smör + 1 msk smör till formen
2 paket, ca 500 g, fryst viltskav
3 msk hackad persilja
Salt
Peppar
3 dl riven västerbottenost
2 ägg
3 dl grädde
Instruktioner
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag. Skala och hacka löken. Dela stora svampar i mindre bitar.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs skavet fryst eller lite tinat i omgångar på medelstark värme. Rör om då och då. Ta upp skavet. Lägg i löken och fräs 3-4 minuter. Tillsätt svampen och fräs den knaprig ca 5 minuter. Lägg tillbaka skavet. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda västerbottenosten, äggen och grädden i en bunke. Vänd ner den kokta pastan och den frästa skav- och svampblandningen och lägg i en smord ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter tills gratängen fått en vacker färg och är genomgräddad.