Västkustpaj

Serverar: 4 portioner

Ansjovis och musslor är huvudingredienserna i denna goda och lättbakade paj. De skapar tillsammans en mustig kombination som få kommer att tacka nej till.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl kesella
  • Fyllning
  • 1 burk musslor, ca 250 g
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl musselspad + mjölk
  • 1 burk ansjovis, ca 125 g
  • 2 dl riven, lagrad ost
  • Hackad dill
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering
  • 1-2 tomater
  • 1 knippa dill
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl, matfett skuret i mindre bitar och kesella i en matberedare eller skål. Hacka snabbt samman allt till en deg. Platta ut degen något. Linda in den i plastfolie. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Lägg en aluminiumfolieremsa runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen.
    3. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 8 minuter. Ta bort folieremsan. Grädda pajskalet ytterligare ca 5 minuter.
    4. Gör fyllningen: Låt musslorna rinna av. Spara spadet. Skiva purjolöken. Smält matfettet i en kastrull. Lägg i purjolöken och fräs den glansig. Pudra över mjölet och rör om. Späd med musselspad och mjölk. Låt stuvningen koka några minuter.
    5. Skär ansjovisen i bitar. Vänd ner musslor, ansjovisbitar, riven ost och hackad dill i stuvningen. Smaka ev av med lite salt och peppar. Häll stuvningen i det varma pajskalet.
    6. Gör garneringen. Skär tomaterna i klyftor. Garnera pajen med tomatklyftor och dillkvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben