Valnötsbotten med krämig vaniljparfait

Serverar: 8-10 portioner

Frysta tårtor är väldigt praktiskt att plocka fram vid mer eller mindre oväntat besök.

Ingredienser

  • Nötbotten
  • 4 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 80 g valnöts- eller hasselnötskärnor
  • 75 g mörk blockchoklad
  • Vaniljparfait
  • 3 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Druvor
  • Instruktioner

    1. Till nötbotten hackas nötkärnorna och blockchokladen. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret litet i sänder mot slutet av vispningen. Blanda i nöt- och chokladhacket. Smörj och mjöla en rund form ca 24 cm helst med löstagbar botten. Klipp ett smörpapper efter formens botten. Smörj det och lägg det med den smorda sidan uppåt i botten. Då är det ingen risk att valnötsbotten fastnar i formen. Bred ut smeten i formen och grädda i 175 grader ca 25 min. Låt den svalna, innan den stjälps upp. Diska formen och lägg tilbaka kakbotten. Vispa äggulor och socker poröst. Blanda i vaniljsocker och grädden vispad till skum. Bred glasskrämen på nötbotten i formen. Täck med folie och ställ formen i frysen. Efter 2-3 timmar är glassen fryst och tårtan kan serveras. Men den kan vänta i frysen ett par veckor, om man vill laga den långt i förväg.
    2. Garnera tårtan med halverade vindruvor när den ska serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben