Valnötsbröd

Serverar: 3 portioner

Gott lättbakat bröd med krispig yta!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter fingervarmt vatten
  • 1 ½ msk salt
  • ½ dl olivolja
  • 2 liter vetemjöl Special (spara lite till utbakningen)
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 150 g valnötskärnor
  • Instruktioner

    Lös jästen i vattnet i en stor bunke. Häll i salt och olja och rör om. Tillsätt de båda mjölsorterna lite i taget. Arbeta degen för hand eller i maskin i ca 10 minuter Krossa valnätterna lite lätt i handen. Hacka dem inte, då kan brödet bli beskt och få en lila ton. Blanda ner nötterna snabbt i degen och knåda den så att valnötterna fördelas i hela degen. Låt degen jäsa övertäckt med duk i 1 timma. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar. Baka ut till 3 limpor som läggs på tvären på bakplåtspapper i en långpanna . Skär skåror med en vass kniv och låt jäsa övertäckt med duk ca 40 mínuter Gräddas i 220 grader ca 40 minuter. Spraya bröden med vatten några gånger under gräddningen för att få en krispig yta på bröden. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Amika 22 februari 2010

    Det här verkar gott, det ska jag prova! :) Det jag skulle vilja tillägga när man bakar valnötsbröd, som ett tips till andra är att inte knåda degen för länge när man knådar in valnötterna. För då kan de bilda blåsyra i degen som är ett giftigt ämne som inte är bra för kroppen. Bara ett litet tips. :) Mvh Jonna

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben