Valnötsfocaccia med fikon

Serverar: 1 portioner

God variant på den klassiska focaccian.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk valnötsolja alt matolja
  • 1 dl hackade valnötter
  • Ca 13 dl vetemjöl special
  • Garnering
  • 2 msk valnötsolja
  • 5 torkade fikon
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • ½ dl grovhackade pistaschmandlar
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt saltet och valnötsoljan. Blanda ner valnötshacket och mjölet. Knåda degen tills den är blank och smidig. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kylskåpet över natten.
    2. Täck en långpanna, ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Pensla papperet med ca 1 msk av valnötsoljan. Stjälp upp degen på bakpapperet och ringla över resten av oljan. Tryck ut degen så att den täcker bottnen på plåten. Hacka fikonen. Tryck gropar med fingrarna i degen och fyll dem med hackade fikon, valnötter och pistaschmandlar. Låt jäsa 20-25 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Grädda focaccian i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Eventuellt behöver brödet täckas med folie i slutet av gräddningen, ifall nötterna börjar bli för mörka. Skär brödet i bitar vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben