Valnötskaka

Kanelkaka med valnötter, himmelskt gott.

Ingredienser

  • 100 g grovhackade valnötskärnor, ca 2 ½ dl
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mjukt smör
  • 50 g brun farin, ca 0,6 dl
  • 150 g strösocker, ca 1,6 dl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl gräddfil
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Blanda hackade nötkärnor med kanel och strösocker i en skål. Ställ åt sidan medan smeten görs.
    3. Rör smör, farinsocker och strösocker i 5 minuter, använd gärna elvispen. Tillsätt äggen, ett i taget.
    4. Blanda ner bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker i mjölet. Arbeta in mjölet omväxlande med filmjölken till en stadig smet.
    5. Vänd ner drygt hälften av valnöts blandningen med endast ett par tag i smeten så att den blir marmorerad av strösslet, men inte blandad. Klicka smeten i smord kakform, 1 1/2 liter, och tryck ner resten av strösslet.
    6. Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader cirka 1 timme, eller kolla kakan med en provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den kan stjälpas ut.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben