Choklad- och valnötskaka med apelsingrädde

Serverar: 8 portioner

en riktig smaskig kaka som retar de flesta gommar

Ingredienser

  • 100 g Valnötskärnor
  • 150 g mörk choklad, grovhackad, (max 60% choklad)
  • ½ dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 150 g smör
  • Apelsingrädde
  • 2 dl grädde
  • 1 dl florsocker
  • skal/cest från en apelsin
  • Karamelliserade valnötter
  • 1 ½ dl valnötter
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Instruktioner

    Ta fram en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter. Sätt ugnen på 150°. Lägg bakplåtspapper underst om ni är osäkra på om det fastnar. Kör valnötter, choklad och mjöl i en matberedare en kort stund. Valnötter och choklad ska inte bli för finfördelade. Dela äggen och vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt 1/2 dl av sockret och fortsätt vispa någon minut. Rör smöret vitt och pösigt tillsammans med resten av sockret. Rör ner gulorna, en i taget. Tillsätt valnötsblandningen och rör om. Vänd försiktigt ner äggvitorna i kaksmeten. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda mitt i ugnen 50–55 min tills kakan börjar släppa kanten. Låt kakan svalna helt. Lägg valnötter på kakan och sikta florsocker över. Garnera med fileade apelsinklyftor. Apelsingrädde: Vispa grädden under tiden. Tillsätt florsockret och cesten. Låt stå i kyl tills kakan är klar. Karamelliserade valnötter: Värm en stekpanna, häll i sockret och låt det smälta tills det fått en fin brun färg. Häll i nötterna. Rör runt. Avsluta med att hälla i vattnet och rör runt. Häll av på skärbrädda eller dylikt. Låt svalna

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben