Vanilj- och blåbärshjärtan

Serverar: 12 portioner

Fyll den klassiska kakan med säsongens söta blåbär! Till dessa kakor behövs speciella hjärtformar.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 3/4 dl socker
  • 1 äggula
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • Ca 2½ dl mjölk, 250 g
  • Ca 3 äggulor, 60 g
  • Ca 2½ msk Maizena, 20 g
  • Ca 2/3 dl socker, 60 g
  • 12 g smör
  • Blåbärskompott
  • 125 g + 50 g blåbär
  • 2 msk vatten
  • 1 dl socker
  • ½ msk pressad citron
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljen. Låt dra ca 10 minuter under lock. Vispa samman äggula, Maizena och socker till en redning. Slå den över den varma mjölken. Blanda och koka upp under konstant omrörning så att den tjocknar. Vispa ner smöret och passera krämen genom en sil. Kyl sedan krämen så snabbt som möjligt.
    2. Blåbärskompott: Blanda alla ingredienserna, utom 50 g blåbär, i en kastrull och värm till 112 grader. Rör om lite då och då. Tillsätt de resterande blåbären, rör om och häll upp i en väl, rengjord burk.
    3. Gör degen i en matberedare genom att mixa mjöl, smör och socker tills den liknar en smuldeg. Med mixern igång, tillsätt ägget och kör tills degen precis går ihop. Plasta och låt vila kallt i minst 1 timme.
    4. Sätt ugnen på 175 grader.
    5. Kavla ut degen, den ska vara ca 2 mm tjock. Skär ut 24 bitar som är något större än hjärtformarna. Tryck ut hälften av dem i formarna och fyll med ca 2 tsk vaniljkräm och 2 tsk blåbärskompott. Lägg på locken på formarna, nyp till försiktigt i kanterna och skär bort överflödig deg. Pricka tre små hål i varje hjärta med en provsticka.
    6. Baka kakorna i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut formarna och låt svalna. Knacka därefter försiktigt ut kakorna ur formarna. Pudra kakorna med florsocker och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben