Vaniljbullar

Serverar: 20 portioner

Vill man göra riktigt goda vaniljbullar finns inga genvägar. Man måste göra allt från grunden. Det här receptet ger garanterat supersmarriga vaniljbullar.

Ingredienser

  • 1 dl mjölk (3%)
  • 1 dl grädde
  • 25 g jäst
  • 75 g osaltat smör
  • 4 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  • Vaniljkräm
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 125 g socker
  • 40 g maizenamjöl
  • 25 g osaltat smör
  • Garnering
  • Smält smör
  • Strösocker
  • Instruktioner

    1. Deg: Värm mjölk och grädde fingervarm.
    2. Lös upp jästen i vätskan. Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
    3. Tillsätt ägg och degspadet. Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
    4. Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna. Lägg dem tillsammans med stången i mjölken. Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke. Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät. Koka försiktig upp blandningen under omrörning. När den kokar ordentligt tillsätts smöret. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa vaniljkrämen helt slät.
    5. Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad. Täck kärlet med plastfilm.
    6. Utbakning: Kavla ut degen. Ta ut rundlar ca 10 cm stora. Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
    7. Placera bullarna på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Låt jäsa i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 º. Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben