Vaniljbullar med mandelmassafyllning

Serverar: 40 portioner

Lyxiga bullar med mandelmassa och vaniljkräm.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 250 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl socker
  • 3 tsk nymald kardemumma
  • ½ tsk salt
  • Ca 17 dl vetemjöl
  • Mandelmassafyllning
  • 300 g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 1 droppe bittermandelolja
  • 1 droppe grön hushållsfärg (kan uteslutas)
  • Vaniljfyllning
  • 2 dl Marsánpulver, utan kokning
  • 4 dl mjölk
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det svalna till 37 grader. Häll lite av smörmjölken över jästen. Rör om tills den har lösts upp. Häll sedan på resten av degvätskan. Blanda i socker, kardemumma och salt till en jämn smet. Tillsätt mjöl tills degen släpper från kanten på bunken. Spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
    2. Blanda alla ingredienser till mandelmassafyllningen i en matberedare till en slät massa.
    3. Vispa samman Marsánpulver och mjölk och ställ in krämen i kylen.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med lite av mjölet som är kvar. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut mandelmassa- och vaniljfyllningarna jämnt över rektanglarna. Rulla ihop dem från långsidan och skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bullarna i bullformar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
    5. Sätt ugnen på 250 grader.
    6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt dem svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben