Vaniljglass med mandelflarn och hjortron

Underbart god dessert.

Ingredienser

  • Glass
  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång av god kvalitet, gärna från Tahiti
  • 3 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 msk glukos
  • 6 äggulor
  • 1,2 dl strösocker
  • Flarn
  • ½ dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 msk sötmandel, skållad och malen
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl glukos
  • Sås
  • 200 g hjortron
  • 50 g florsocker
  • 1/4 citron, saften
  • Till servering
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Glass: Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter. Skär vaniljstång på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även med stången i kastrullen. Tillsätt grädde, mjölk och glukos.
    2. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Koka gräddblandningen och ta den från spisen. Vispa ner försiktigt i äggsmeten. Ställ blandningen på spisen och vispa konstant tills smeten tjocknat. OBS!! - Smeten får inte koka. Ta av från plattan och plocka ur vaniljstången. Tillsätt gelatinbladet och vispa tills det smält. Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
    3. Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter. Servera helst direkt på kylda tallrikar (hemgjord glass är som godast direkt efter tillagning då den fortfarande är krämig och mjuk) eller ställ i frys.
    4. Flarn: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samtliga ingredienser i matberedaren eller i en bunke med elvisp och krokar till en jämn smet. Klicka ut smeten tunt på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 7 min.
    5. Sås: Mixa hjortron, florsocker och citronsaften till en slät sås. Servering: Lägg en stor kula glass i mitten på varje tallrik. Stoppa ett mandelflarn i glassen och klicka ut hjortronsåsen runt glassen. Avsluta genom att hälla över lite vispgrädde över glassen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben