Vaniljplättar med sylt och lyxig gräddkräm

Serverar: 20 portioner

Barndomens somrar med plättar och saft i bersån är ljuvliga minnen. Hög tid för repris alltså! Här får de nygräddade plättarna litet vuxensmak av en härligt god ricottakräm! Ur Allers nr 27/12.

Ingredienser

  • 3 dl djupfrysta hallon
  • 2 ägg
  • 3/4 dl socker
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 1/4 dl ricotta
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl vaniljsåspulver, t ex Marsán för kokning
  • 3 tsk bakpulver
  • Smör eller margarin till stekning
  • 2 msk florsocker
  • Ricottagräddkräm
  • 1 1/4 dl vispgrädde
  • 1 1/4 dl ricotta
  • 1½ msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Lägg fram de frysta hallonen så att de får tina.
    2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mjölk och ricottaost. Tillsätt därefter alla de torra ingredienserna och rör smeten slät.
    3. Värm upp en plättlagg och smörj den med matfett. Skeda smeten i fördjupningarna och grädda gyllenbruna plättar på medelvärme ca 4 minuter. Vänd dem efter halva gräddningstiden.
    4. Söta de tinade hallonen med florsocker och rör om till en sylt.
    5. Ricottagräddkräm: Vispa grädden löst och vänd ned ricottan. Söta och smaksätt med florsocker och vaniljsocker och rör samman till en kräm.
    6. Servera plättarna nygräddade och lätt ljumma med tillbehören.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben