Vaniljpudding med hjortrongelé

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En oemotståndligsmak av norrbotten.

Ingredienser

  • Pudding
  • 1 1/2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 1/2 l standard mjölk
  • 50 g socker
  • 2 ägggulor
  • 1 1/2 dl grädde
  • Gelé
  • 250 g frysta hjortron
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 lime, saften från
  • 3 1/2 gelatinblad (1 3/4 tsk gelatinpulver)
  • Instruktioner

    1. Gelé: Koka upp hjortronen med socker, vatten och limesaft. Spara några bär till garneringen. Mixa bären hastigt med en stavmixer och sila i en tät trådsil, eller med silduk. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Blanda med den varma passerande hjortronpurén.
    2. Pudding: Lägg gelantinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm upp mjölk tillsamans med hälften av sockret, urkramade gelatinblad och frön från vaniljstången. Låt allt dra i med vaniljstången i 10 minuter för att utveckla vaniljsmaken.
    3. Vispa ägggulorna med resten av sockret. Häll på den varma mjölken under vispning och värm försiktigt blandningen tills den tjocknar. Den skall bli ungefär 84 grader varm och skall alltså inte koka. Sila, häll upp i en skål och låt den svalna.
    4. Vispa grädden och vänd den ner i den avsvalnade ägg och mjölkblandningen. Häll upp i portionglas och ställ i frysen i 10 minuter så att puddingen stelnar. Häll på gelén när puddingen har stelnat och ställ i kylen i en timme. Garnera med ett hjortron. Njut!

    Liknande recept

    5
    30 min
    5-7
    6
    30 min
    6-8

    Kommentarer (1)

    ThomasP 23 februari 2008

    Hur mycket mjölk är det 1,5 l ?????//Mvh Thomas

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben