Varm skaldjurssallad

Serverar: 4 portioner

Här kan man låta fantasin flöda och använda de skaldjur man vill ha. I det här receptet är det havskräftor, räkor, blåmusslor och hjärtmusslor. Skaldjuren ska helst serveras oskalade så att varje gäst själv får skala sina skaldjur.

Ingredienser

  • Sallad
  • 1 nät blåmusslor, ca 800 g
  • 1 nät hjärtmusslor eller kammusslor, ca 1 kg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Musselfond
  • Buljongen från musslorna
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 krm salt
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 500 g oskalade, kokta havskräftor
  • 2 msk olivolja
  • 400 g oskalade räkor
  • 40 g friséesallad
  • Garnering
  • Färsk timjan
  • Citronklyftor
  • Instruktioner

    1. Skrapa blåmusslorna rena under kallt vatten. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar dem lätt mot diskbänken. Lätt hjärtmusslorna i en bunke med vatten så att eventuell sand försvinner. Skölj dem därefter ytterligare några gånger i kallt vatten.
    2. Skala och finhacka vitlöksklyftorna och löken. Fräs i smör i en kastrull på medelvärme 3 minuter utan att det tar färg.
    3. Tillsätt blåmusslorna samt 1 dl vitt vin. Låt alltsammans koka upp och låt musslorna koka under lock tills de öppnat sig, ca 5 minuter. Ta upp musslorna och koka därefter hjärtmusslorna, i samma spad, men bara 2-3 minuter.
    4. Ta upp musslorna ur spadet och lägg dem i en bunke. Släng de musslor som inte öppnat sig efter kokning. Spara spadet.
    5. Häll spadet i en kastrull. Tillsätt hummerfond, salt, socker, cayennepeppar och grädde. Koka samman ca 5 minuter.
    6. Fräs musslor och havskräftor hastigt i olivolja i en stor djup stekpanna. Tillsätt räkor och friséesallad. Häll musselfonden över skaldjuren. Låt alltsammans bli varmt. Servera på ett stort fat. Garnera med timjan och citronklyftor.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben