Här kan man låta fantasin flöda och använda de skaldjur man vill ha. I det här receptet är det havskräftor, räkor, blåmusslor och hjärtmusslor. Skaldjuren ska helst serveras oskalade så att varje gäst själv får skala sina skaldjur.
Ingredienser
Sallad
1 nät blåmusslor, ca 800 g
1 nät hjärtmusslor eller kammusslor, ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
Musselfond
Buljongen från musslorna
1 msk koncentrerad hummerfond
1 krm salt
1 krm strösocker
1 krm cayennepeppar
1 dl vispgrädde
500 g oskalade, kokta havskräftor
2 msk olivolja
400 g oskalade räkor
40 g friséesallad
Garnering
Färsk timjan
Citronklyftor
Instruktioner
- Skrapa blåmusslorna rena under kallt vatten. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar dem lätt mot diskbänken. Lätt hjärtmusslorna i en bunke med vatten så att eventuell sand försvinner. Skölj dem därefter ytterligare några gånger i kallt vatten.
- Skala och finhacka vitlöksklyftorna och löken. Fräs i smör i en kastrull på medelvärme 3 minuter utan att det tar färg.
- Tillsätt blåmusslorna samt 1 dl vitt vin. Låt alltsammans koka upp och låt musslorna koka under lock tills de öppnat sig, ca 5 minuter. Ta upp musslorna och koka därefter hjärtmusslorna, i samma spad, men bara 2-3 minuter.
- Ta upp musslorna ur spadet och lägg dem i en bunke. Släng de musslor som inte öppnat sig efter kokning. Spara spadet.
- Häll spadet i en kastrull. Tillsätt hummerfond, salt, socker, cayennepeppar och grädde. Koka samman ca 5 minuter.
- Fräs musslor och havskräftor hastigt i olivolja i en stor djup stekpanna. Tillsätt räkor och friséesallad. Häll musselfonden över skaldjuren. Låt alltsammans bli varmt. Servera på ett stort fat. Garnera med timjan och citronklyftor.
Liknande recept
Kommentarer (0)