Varm tomatpaj

Serverar: 4 portioner

Servera pajen som vegetarisk rätt eller servera grillad kyckling eller kallskuret till.

Ingredienser

  • Deg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • ca 2 msk kallt vatten
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 600 g tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • salt, peppar
  • 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 150 g riven västerbottenost
  • Garnering
  • Färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175° Finfördela matfettet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
    2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och sätt en remsa aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Ta bort folien.
    3. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Krydda med timjan och lite salt och peppar. Fördela det i det förgräddade pajskalet.
    4. Skiva tomaterna och lägg dem i ett vackert mönster över löken. Strö osten ovanpå.
    5. Vispa samman grädde och ost, lite salt och peppar. Häll det över tomaterna.
    6. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och allt har fått fin färg. Strö över lite färsk timjan.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben