Vetebröd i långform

Har du inte flytande fett hemma, kan du använda 30 g rumstempererat smör eller margarin i stället. Rör ner det när du har tillsatt hälften av mjölet.

Ingredienser

  • 1 ½ dl mjölk
  • 30 g mjukt smör eller margarin eller 2 msk flytande fett
  • ½ pkt jäst (25 g)
  • 1 msk lättströ
  • 1 krm salt
  • ½ + ½ ägg
  • 5 dl fullkornsvetemjöl
  • Att breda ovanpå
  • ½ dl kesella
  • ½ tsk rivet apelsinskal
  • 1 tsk vetemjöl
  • ½ dl lättströ
  • ½ dl solroskärnor
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225°.
    2. Värm mjölken tillsammans med flytande fett till 37°.
    3. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt sötningsmedel, salt, ett halvt ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl och rör i ytterligare en deciliter av mjölet. Täck över degen och låt den jäsa i bunken i 40 minuter.
    4. Smörj en långform som rymmer 1 1/2 l. Hacka solroskärnorna. Blanda kesella, apelsinrasp, vetemjöl och sötningsmedel.
    5. Arbeta ihop degen efter jäsningen med litet mer mjöl. Rulla degen till en längd och lägg i den smorda formen. Bred på kesellablandningen och strö över solroshacket. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.
    6. Pensla med resten av ägget och grädda på andra falsen nerifrån i den uppvärmda ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna i bakduk på galler. Vetebrödet kan frysas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben