Har du inte flytande fett hemma, kan du använda 30 g rumstempererat smör eller margarin i stället. Rör ner det när du har tillsatt hälften av mjölet.
Ingredienser
1 ½ dl mjölk
30 g mjukt smör eller margarin eller 2 msk flytande fett
½ pkt jäst (25 g)
1 msk lättströ
1 krm salt
½ + ½ ägg
5 dl fullkornsvetemjöl
Att breda ovanpå
½ dl kesella
½ tsk rivet apelsinskal
1 tsk vetemjöl
½ dl lättströ
½ dl solroskärnor
Instruktioner
- Ugn: 225°.
- Värm mjölken tillsammans med flytande fett till 37°.
- Smula jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt sötningsmedel, salt, ett halvt ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl och rör i ytterligare en deciliter av mjölet. Täck över degen och låt den jäsa i bunken i 40 minuter.
- Smörj en långform som rymmer 1 1/2 l. Hacka solroskärnorna. Blanda kesella, apelsinrasp, vetemjöl och sötningsmedel.
- Arbeta ihop degen efter jäsningen med litet mer mjöl. Rulla degen till en längd och lägg i den smorda formen. Bred på kesellablandningen och strö över solroshacket. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Pensla med resten av ägget och grädda på andra falsen nerifrån i den uppvärmda ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna i bakduk på galler. Vetebrödet kan frysas.
Liknande recept
Kommentarer (0)