Vetebröd med äpple och kanel

Serverar: 20 portioner

Fyll långpannan med härlig vetedeg och mustiga äpplen. Servera sedan kakan uppskuren i bitar, gärna med kanelkryddad glass.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 175 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • ½ dl vit sirap eller strösocker
  • Ca 7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 4 - 5 äpplen
  • 2 msk brun farin
  • 2 tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
    2. Tillsätt ägget och rör om ordentligt. Blanda ner sirapen eller sockret och det mesta av mjölet. Arbeta in så mycket mjöl att degen släpper bunkens kant.
    3. Låt degen jäsa övertäckt 10 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
    5. Arbeta degen blank och smidig på ett mjölat bord. Lägg degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt i hela pannan.
    6. Lägg äppleklyftorna i ett vackert mönster på degen. Tryck ner dem ordentligt så att de inte lossnar under jäsning och gräddning.
    7. Strö över farin och kanel. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    8. Grädda kakan mitt i ugnen 15-20 minuter tills den är gyllenbrun och låter ihålig när du knackar den i kanten. Skär kakan i fem remsor på längden och fyra på tvären. Då får du 20 lika stora rutor.
    9. Gott är att servera kakan som dessert med vaniljglass, vispgrädde eller crème fraiche, gärna kryddad med kanel.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    buczeck 13 oktober 2011

    Hur gör jag för att få en utskrift av mitt recept

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben