Vetekattens lussekatter

Serverar: 35 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Mycket goda, saftigaoch luftiga lussekatter

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 100 g jäst
  • 3 dl socker
  • 5 g salt
  • 2 pkt saffran
  • 250 g smör
  • 1 ägg
  • 1,25 kg vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och smör till 37 grader. Rör ner vätskan i jästen. Häll i saffranet i vätskan. Tillsätt socker, salt, ägg samt mjöl. Arbeta ihop degen som får stå länge och vila under duk ( ca 1½ timme )
    2. Baka ut lussekatterna, som får jäsa ordentligt en gång till under duk ( ca 45 min upp till 1 timme).
    3. Grädda i het ugn, 230 grader. Passa lussekatterna hela tiden då gräddningen går fort.
    4. När lussekatterna har kallnat något penslar man med en tunn lösning av uppvispat ägg och lite vatten. Pensla ingenting innan du sätter dem i ugnen. Att pensla efter gräddningen gör att de blir en blank fin yta.

    Liknande recept

    4.8
    1 h 20 min
    25
    6
    3.8
    2 h 30 min
    3-4
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben