Underbart god pastarätt som är både mager och kalorifattig. Tillhör absolut en av mina favoriter.
Ingredienser
5 dl okokta fullkornsmakaroner kokas i vatten
500 g mager kassler
3-4 tsk rapsolja
1 stor purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1 liten burk champinjoner
5-6 dl lättmjölk
Salt
Svartpeppar
Kockens chili grillkrydda
Maizenamjöl efter behag
Det är ju inge vidare att det inte står points värde på recepten.
Skulle oxå vara glad om pointsen stod angiva :)
Eftersom några frågat efter pointen... Det är ju så att detta recept är gammalt viktväktarrecept och på den tiden fanns inte points. Vi räknade i stället röda, gula och gröna och så är detta recept uppbyggt. Jag köpte en viktväktarbok som heter Butiksguiden, där kan man räkna ut vad allt blir i gula, gröna och röda. Röda är godis chocklad, socker, ketchup o senap m.m. Det är bara för var och en att själv räkna ut hur mycket var och en ingrediens innehåller. En med stor övervikt kan äta mer mat än en med lite övervikt, därför är detta recept för 4-6 personer dvs 4 med mycket övervikt eller till 6 personer med mindre övervikt. Grönsakerna i detta recept kallas gröna, som man kan äta hur mycket som helst av. Sen finns det andra grönsaker som t.ex majs o ärter som man räknar i gula, men det behöver jag inte gå in på här eftersom det inte finns med i receptet. 1 tsk rapsolja = 1 gul 2½ dl minimjölk= 1 gul. 4 msk maizenamjöl = 1 gul. 90 g kokta makaroner = 1gul Kassler och annat kött = 100 g rått kött eller 75 g tillagat = 1 gul. Totalt blir denna middag ca 4 gula om man mäter upp 180 g kokta makaroner/portion till maten. Normalt äter jag 2 gula till frukost 3 gula till lunch 4 gula till middag 1 gul x 2 som mellanmål. Detta blir totalt ca 11 gula/dag. Grönsakerna kan man äta hur mycket man vill av och behöver inte räknas. Har man lite övervikt får man endast äta ca 9-10 gula om dagen. Kraftig övervikt äter man 11 gula/dag. Hoppas du fick lite hum om hur detta recept fungerar omräknat i gula, gröna o röda. Vill du ha det i points får du själv räkna, för det räknesättet har jag inte...
Rättelse.... Jag råkade skriva att makaroner räknas som GUL vilket var fel... Pasta, potatis, ris och bröd = BRÖD enl. gammalt viktväktarmått. Man bör välja 3-4 bröd/dag om man är kvinna och 6-8 bröd om man är man. 125 g kokt potatis = 1 bröd 1 skiva bröd à 30 g (mjukt osötat) = 1 bröd 1½ dl okokt eller 90 g kokt pasta = 1 bröd 1½ dl okokt eller 90 g kokt ris = 1 bröd Mjöl alla sortes (3 msk) = 1 bröd Ströbröd (3 msk) = 1 bröd