Vinbärskaka med valnötter och saltkola
Denna smarriga kaka är bara att röra ihop och grädda. På med ett knaprigt lock av mandlar, valnötter och härlig kolasmet - klart!
Variera med lingon eller tranbär. Det är inte fel i receptet, det ska vara 1 tsk salt i saltkolan.
Ingredienser
100 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2½ dl röda vinbär
Saltkola
2 dl socker
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
100 g valnötter
100 g skållad och skalad sötmandel
Tillbehör
Röda vinbär
Lättvispad grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Höj värmen till 250 grader och grill.
- Saltkola:
Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka istället på pannan., och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ner smöret. Tillsätt grädden, lite i taget. Låt koka ca 3 minuter under omrörning. Blanda ner saltet. Låt svalna.
- Blanda ner nötterna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna.
- Servera gärna kakan med röda vinbär och lättvispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)