Vinbärskaka med valnötter och saltkola

Serverar: 10 portioner

Denna smarriga kaka är bara att röra ihop och grädda. På med ett knaprigt lock av mandlar, valnötter och härlig kolasmet - klart! Variera med lingon eller tranbär. Det är inte fel i receptet, det ska vara 1 tsk salt i saltkolan.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2½ dl röda vinbär
  • Saltkola
  • 2 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 100 g valnötter
  • 100 g skållad och skalad sötmandel
  • Tillbehör
  • Röda vinbär
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
    3. Höj värmen till 250 grader och grill.
    4. Saltkola: Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka istället på pannan., och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ner smöret. Tillsätt grädden, lite i taget. Låt koka ca 3 minuter under omrörning. Blanda ner saltet. Låt svalna.
    5. Blanda ner nötterna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna.
    6. Servera gärna kakan med röda vinbär och lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben