Vit choklad- och citronbakelse

Serverar: 1 portioner

Ytterligare ett Allers-recept, ännu otestat, men tro mig, det blir det inte länge till. Jag får visserligen vara försiktig eftersom jag ligger i farozonen för diabetes, men jag säger bara en sak: det finns ju lördagar. Det är min egen dag när jag äter precis vad jag vill - i sötväg, alltså. Någon lördag kommer de här ljuvligheterna att komma alldeles utmärkt väl till pass!

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 vaniljstång
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g vit choklad
  • finrivet skal av 1 citron
  • färskpressad saft av 1 citron
  • 1 dl crème fraîche
  • Glasyr
  • 2 dl crème fraîche
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • vita chokladspån
  • strimlat citronskal
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en fyrkantig bakform som mäter ca 23 x 23 cm.
    2. Rör smör eller margarin och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Snitta upp vaniljstången och skrapa ned fröna i smeten.
    3. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Riv den vita chokladen grovt och tillsätt den, citronskal, citronsaft och crème fraîche. Rör varsamt smeten slät.
    4. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 30 - 35 minuter. Pröva med sticka att den är färdigbakad och låt den kallna i formen.
    5. Vispa samman alla ingredienserna till glasyren till en krämig konsistens. Lossa den kalla kakan ur formen och bred över glasyren. Garnera med tunt hyvlade vita chokladspån och citronskalsstrimlor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben