Vit chokladcheesecaketårta med hallontopping

Gott, mycket gott.

Ingredienser

  • Botten
  • 1/3 paket digestivekex
  • 45 g smör, normalsaltat
  • Fyllning
  • 3 gelatinblad
  • 160 g philadelphiaost
  • 100 g kesella
  • 2+2 dl vispgrädde
  • 180 g vit choklad
  • ½ citron, pressad saft
  • Hallontopping
  • 100 g hallonsaft, av ca 3 dl frusna hallon
  • Ca 1/4 dl strösocker
  • Ca 20 g
  • ¾ gelatinblad
  • Garnering
  • Färska bär
  • Instruktioner

    1. Botten: Smula sönder digestivekexen i en bunke, smält smöret och blanda ihop med en gaffel. Kexen ska krossas helt. Tryck ut blandningen i en tårtring ca 20 cm i diameter, eller en form med löstagbar kant som klätts med plastfolie. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter. Blanda den rumstempererade philadelphiaosten och kesellan i en bunke.
    2. Vispa 2 dl grädde löst och ställ åt sidan. Väg upp och hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 2 dl grädde och häll över chokladen. Blanda med stavmixer eller slickepott till en slät konsistens.
    3. Krama ur och smält gelatinbladen tillsammans med citronsaften, antingen i en liten kastrull på spisen eller i mikron. Gelatinet ska vara riktigt varmt. Blanda chokladblandningen med färskostblandningen. Rör snabbt i gelatinet och vänd till sist ner den löst vispade grädden.
    4. Fördela moussen på botten och frys några timmar eller till nästa dag.
    5. Hallontopping: Låt tinade frusna hallon självrinna genom en liten sil tills du har 1 dl hallonsaft. Blötlägg under tiden gelatinet, i ca 10 minuter. Värm sedan upp hallonsaften tillsammans med sockret till kokpunkten.
    6. Tillsätt det urkramade gelatinet och låt svalna lite. När det är ljummet, häll det över den frusna tårtan i ringen. Ställ tillbaka tårtan i frysen och låt stå tills toppingen stelnat. Ta ut tårtan ur frysen och ta bort ringen. Har man inte fodrat med plastfilm kan man värma lite med händerna runt om tills den släpper.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Lilljeppe 12 april 2009

    Fyra stjärnor fick den av mig och min familj. Jag gjorde den till påskbordet. Tyvärr glömde jag ta kort. Mina svärföräldrar var inte överförtjusta i hallontoppingen, men den älskade vi andra. Snittet från 10 personer var i alla fall 4 stjärnor, så det var ett bra betyg tycker jag.

    blanchee 22 maj 2009

    Har nu bakat denna tårta. Jag gjorde så att jag mixade hallonen som de är (hade ingen sil) och kokade med gelatin och socker, det blev jättebra :) Den fick olika betyg runt bordet, alla var överns om att den är väldigt fräsch som efterrätt men några tyckte att den var lite tam. Den får en fyra! :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben