Vit chokladsorbet med hallon och stjärnanis-sabayon

Serverar: 4-6 portioner

Festlig efterrätt där chokladsorbeten bör göras dagen innan.

Ingredienser

  • Sorbet
  • 3 dl florsocker
  • 3 dl vatten
  • 1 ½ dl torr vermouth, tex. Noilly Prat
  • ½ vaniljstång, snittad på längden
  • 200 g vit choklad av bra kvalitet
  • 1 msk vodka
  • Sabayon
  • 3/4 dl socker
  • ½ dl vitt vin
  • 2 msk citronsaft
  • 4 stjärnanis
  • 2 äggulor
  • Apelsinflarn
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk socker
  • 40 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk likör, tex. Coinreau eller Grand Marnier
  • Tillbehör
  • 200 g hallon
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sorbet: Koka upp florsocker, vatten, vermouth och vaniljstång. Sjud 10 minuter. Hacka chokladen i grova bitar under tiden. Låt sockerlagen svalna något innan chokladen rörs i. Låt chokladen smälta under omrörning. Blanda sedan i vodka och kyl sorbetsmeten i kallt vattenbad innan den körs i glassmaskin ca 20 minuter. Lägg över i skål med lock och ställ in i frysen över natten.
    2. Sabayon: Koka upp socker, vitt vin, saft av citron och stjärnanis i en liten kastrull, låt svalna. Plocka bort stjärnanisen. Vispa i gulorna och sätt kastrullen i sjudande vattenbad. Vispa tills såsen tjocknar och blir fluffig.
    3. Apelsinflarn: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj apelsinen, riv skalet fint på rivjärn. Blanda samtliga ingredienser väl i en bunke. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter till vackert gyllenbrun färg. Låt flarnen svalna på galler.
    4. Fördela hallon på tallrikar, lägg en sked sorbet över och häll sabayon runt om. Garnera med ett halvt apelsinflarn och citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben